KATALOG
Chcecie wiedzieć więcej na
temat szkół, kursów
i promocji?
Przejrzyjcie strony
przygotowywanego
katalogu!
więcej ...
KOSZTY WYJAZDU
Chcecie wiedzieć, jakie
nakłady potrzebne
są na wyjazd?
Skorzystajcie z
pomocy naszego
kalkulatora!
więcej ...
POZNAJ INNYCH
Planujesz wyjazd
do Australii?
Może przed
odlotem warto
poznać innych?
więcej ...
UBEZPIECZENIE
Podczas pobytu na
wizie studenckiej
należy posiadać
odpowiednie
ubezpieczenie
więcej ...
SŁOWNIKI
Czego nie zapomnieć
włozyć do bagażu?
Słownika!
Zobacz co
w ofercie
więcej ...

Wiza turystyczna
do Australii podanie online


eVISITOR
nowa wiza do Australii

jest dla osób wyjeżdżających do Australii w celach turystycznych, czy też chcących odwiedzić rodzinę lub znajomych w tym kraju.

Obecnie obywatele Polski mogą wybrać dwie opcje ubiegając się o austraijską wizę turystyczną:
  • złożyć podanie wizowe online poprzez internetową stronę Departamentu d/s Imigracji i Obywatelstwa - www.immi.gov.au,
  • lub złożyć drukowane podanie wizowe w ambasadzie Australii w Warszawie.

Australijska wiza turystyczna wydawana jest za darmo jeżeli podanie złożyło się poprzez Internet i aplikowało się o wizę trzymiesięczną.
W przypadku aplikacji papierowej opłata za złożenie aplikacji o wydanie wizy turystycznej wynosi $70 (dolarów australijskich).

Jak informuje ambasada Australii w Warszawie składanie podania przez Internet jest wygodne i łatwe. Okazuje się także że wypełnienie aplikacji online jest o wiele szybsze.


Obywatele Polski mogą ubiegać się o wizę turystyczną, trzy-, sześcio- i dwunastomiesięczną, przez Internet lub tradycyjnie, wypełniając podanie papierowe.

Okres pobytu na jaki zostanie przyznana wiza określają australijskie przepisy imigracyjne (Migration Regualtions). Wnioskodawcy powinni starać się o taką długość pobytu w Australii jaką w rzeczywistości planują, ponieważ podania na dłuższy pobyt są oceniane bardziej rygorystycznie niż te na pobyt krótszy.

Czas ważności wizy to 1 rok, od dnia wydania. Oznacza to że osoba która otrzymała wizę ma 1 rok na wjazd do Australii. Jednak dozwolony pobyt w Australii określany jest według odpowiednich przepisów imigracyjnych, z reguły jest to 3 lub 6 miesięcy.
Wydawane wizy mogą pozwalać na jeden wjazd do Australii (single entry) lub na wielokrotne przekraczanie granicy (multiple entry) w okresie ważności wizy.


Najważniejsze informacje dotyczące elektronicznej wizy turystycznej (e676) to:
  • Aplikację wizową należy złożyć online
  • Paszport musi mieć ważność na planowaną długość pobytu.
  • Okres oczekiwania na decyzję to około 2 tygodnie.
  • W uzasadnionych przypadkach, przed podjęciem przez Sekcję Wizową decyzji, wnioskodawca może zostać poproszony o dołączenie do podania dodatkowych dokumentów, jak potwierdzenie stanu konta, potwierdzenie z miejsca pracy czy uczelni. Informacja dotycząca wymaganych dokumentów oraz sposobu ich dostarczenia zostanie przesłana e-mailem.
  • Jeśli wiza jest przyznana, nie trzeba wysyłać paszportu do Ambasady Australijskiej w celu jej wklejenia.
  • Wnioskodawca może sprawdzać stan swojego podania za pośrednictwem internetowego systemu monitorowania.
  • Naklejka wizowa nie będzie konieczna, bo wiza będzie zarejestrowana elektronicznie. a informacja o przyznaniu wizy zostanie przesłana e-mailem.

Należy pamiętać:
Praca w Australii podczas pobytu na wizie turystycznej jest nielegalna i przyłapanie na łamaniu prawa grozi aresztem, wysoką grzywną oraz deportacją i zakazem wjazdu do Australii przez kilka lat.
Warto także przeczytać: Nielegalna praca w Australii.