KATALOG
Chcecie wiedzieć więcej na
temat szkół, kursów
i promocji?
Przejrzyjcie strony
przygotowywanego
katalogu!
więcej ...
KOSZTY WYJAZDU
Chcecie wiedzieć, jakie
nakłady potrzebne
są na wyjazd?
Skorzystajcie z
pomocy naszego
kalkulatora!
więcej ...
UBEZPIECZENIE
Podczas pobytu na
wizie studenckiej
należy posiadać
odpowiednie
ubezpieczenie
więcej ...
SŁOWNIKI
Czego nie zapomnieć
włozyć do bagażu?
Słownika!
Zobacz co
w ofercie
więcej ...

Wiza turystyczna
do Australii podanie online


eVISITOR
nowa wiza do Australii

jest dla osób wyjeżdżających do Australii w celach turystycznych, czy też chcących odwiedzić rodzinę lub znajomych w tym kraju.

Obecnie obywatele Polski mogą wybrać dwie opcje ubiegając się o austraijską wizę turystyczną:
  • złożyć podanie wizowe online poprzez internetową stronę Departamentu d/s Imigracji i Obywatelstwa - www.immi.gov.au,
  • lub złożyć drukowane podanie wizowe w ambasadzie Australii w Warszawie.

Australijska wiza turystyczna wydawana jest za darmo jeżeli podanie złożyło się poprzez Internet i aplikowało się o wizę trzymiesięczną.
W przypadku aplikacji papierowej opłata za złożenie aplikacji o wydanie wizy turystycznej wynosi $70 (dolarów australijskich).

Jak informuje ambasada Australii w Warszawie składanie podania przez Internet jest wygodne i łatwe. Okazuje się także że wypełnienie aplikacji online jest o wiele szybsze.


Obywatele Polski mogą ubiegać się o wizę turystyczną, trzy-, sześcio- i dwunastomiesięczną, przez Internet lub tradycyjnie, wypełniając podanie papierowe.

Okres pobytu na jaki zostanie przyznana wiza określają australijskie przepisy imigracyjne (Migration Regualtions). Wnioskodawcy powinni starać się o taką długość pobytu w Australii jaką w rzeczywistości planują, ponieważ podania na dłuższy pobyt są oceniane bardziej rygorystycznie niż te na pobyt krótszy.

Czas ważności wizy to 1 rok, od dnia wydania. Oznacza to że osoba która otrzymała wizę ma 1 rok na wjazd do Australii. Jednak dozwolony pobyt w Australii określany jest według odpowiednich przepisów imigracyjnych, z reguły jest to 3 lub 6 miesięcy.
Wydawane wizy mogą pozwalać na jeden wjazd do Australii (single entry) lub na wielokrotne przekraczanie granicy (multiple entry) w okresie ważności wizy.


Najważniejsze informacje dotyczące elektronicznej wizy turystycznej (e676) to:
  • Aplikację wizową należy złożyć online
  • Paszport musi mieć ważność na planowaną długość pobytu.
  • Okres oczekiwania na decyzję to około 2 tygodnie.
  • W uzasadnionych przypadkach, przed podjęciem przez Sekcję Wizową decyzji, wnioskodawca może zostać poproszony o dołączenie do podania dodatkowych dokumentów, jak potwierdzenie stanu konta, potwierdzenie z miejsca pracy czy uczelni. Informacja dotycząca wymaganych dokumentów oraz sposobu ich dostarczenia zostanie przesłana e-mailem.
  • Jeśli wiza jest przyznana, nie trzeba wysyłać paszportu do Ambasady Australijskiej w celu jej wklejenia.
  • Wnioskodawca może sprawdzać stan swojego podania za pośrednictwem internetowego systemu monitorowania.
  • Naklejka wizowa nie będzie konieczna, bo wiza będzie zarejestrowana elektronicznie. a informacja o przyznaniu wizy zostanie przesłana e-mailem.

Należy pamiętać:
Praca w Australii podczas pobytu na wizie turystycznej jest nielegalna i przyłapanie na łamaniu prawa grozi aresztem, wysoką grzywną oraz deportacją i zakazem wjazdu do Australii przez kilka lat.
Warto także przeczytać: Nielegalna praca w Australii.